۱۳۹۲ خرداد ۳۱, جمعه

ما یارسانها از دید دولت مرکزی، کورد و از دید متعصبین مذهبی کورد، کافر هستیم"

سید فرهاد حیدری یکی از چهرەهای برجستە و شناختە شدە آئین یاری و کوردستان میباشد کە سالهاست برای احقاق حقوق مردم یاری و همچین استقلال کوردستان مبارزە میکند. ایشان عضو رهبری سازمان "یاریکورد" است. آنچە در پی می آید مصاحبەای کوتاه با وی می باشد

مصاحبه از :آرام عثمانی

در آغاز میخواهم کە بە شکل کلی در مورد سازمان "یاری کورد" توضیح بدهید و این کە سازمان شما چە هدفی را دنبال خواهد کرد؟

نام آئین مردم یارسان، آئین یاری است واین آئین یکی ازکهن ترین فلسفه های اعتقادی ملت کورد محسوب میشود و به همین خاطر نام یاریکورد برای این سازمان برگزیده شد که دربرگیرنده ماهیت ملی و دینی اعضای این سازمان میباشد. اهداف این سازمان دفاع ازحقوق اجتماعی وسیاسی مردم یارسان وتلاش برای استقلال کوردستان و برقراری دمکراسی، جدائی دین ازسیاست، آزادی بیان، حفظ محیط زیست، برابری زن ومرد ، حقوق کودکان و... است.

در آخرین اظهار نامەی شما اشارە شدە بە اینکە شما خواهان یک دولت- ملت کورد در جغرافیای کوردستان (کردستان ایران) هستید و در این رژیم هم خواهان سیستمی فدرالی هستید. شما خواهان چە نوع فدرالیزمی در چهارچوب دولت احتمالی کوردستان در آیندە هستید؟

باید بگویم من خواهان دولتی مستقل درکردستان ایران نیستم، بلکه خواست من استقلال کردستان است که طبعآ کردستان ایران بخشی از آن را تشکیل میدهد. همانطوریکه قبلآ نوشته ام ملت کورد شایستگی داشتن کشوری مستقل را دارد و بهتر است احزاب وسازمانهای سیاسی کورد فعالیت های خود را حول این مسئله متمرگز نمایند و به خودمختاری بسنده ننمایند. کردستان سرزمین وسیعی است و درآن اقلیت های دینی ومذهبی و ملی دیگری غیر از کورد زندگی میکنند امیدوارم آنها هم درکوردستان آزاد فردا ازحقوقی برابر برخوردار شوند.

شما خواهان فدرالیزم تنها برای یارسانها بە عنوان یک اقلیت مذهبی در کردستان هستید یا این سیستم را برای اقلیتهای دیگر کوردستان هم میخواهید؟

اجازه دهید بطورخلاصه موضوع مهمی را یادآورشوم. ماههای آخر رژیم شاهنشاهی بود که منازل "وجمخانه" که محل عبادت مردم یارسان است درمناطق مختلف به آتش کشید و درهفته های اول استقرار جمهوری اسلامی و خیلی قبل آغازجنگ رژیم درکوردستان، حمله کمیته وسپاه پاسداران به مناطق یارسان نشین از زمین و هوا آغاز گردید و حاصل آن صدها کشته و زخمی و فرار هزاران خانواده یارسانی به کشور عراق بود. متآسفانه هرگز این حملات ازجانب هیچ شخص و یا حزب و سازمانی، حتی کوردستانی محکوم نگردید.

رابطە شما با احزاب دیگر کوردستان در چە حد است؟ فکر میکنید احزاب دیگر کورستان (ایران) اهداف و برنامەای را برای اقلیتهای مذهبی و ملی دیگری کە در کوردستان هستند، بە خصوص یارسانها داشتە باشند؟ 

من بیشتر از سی سال است که از نزدیک و دور افتخار آشنائی با مسئولین احزاب وسازمانهای کوردستانی را داشته ام وخود را دوست آنها میدانم، ولی دوستی باعث نمیشود که با آنها اختلاف عقیده نداشته باشم. من از این دوستان انتظار داشته و دارم که رسمآ موضع خود را در قبال شناسائی آئین یاری ومردم یارسان روشن نمایند که تابه حال باسکوت برگزار شده. میتوانم به صراحت بگویم بخشی از سکوت آنهاریشه مذهبی دارد. ما مردم یارسان برای حکومت های مرکزی درایران، کورد هستیم و برای متعصبین مذهبی کورد، کافر. اگرمن خواهان ایجاد ایالتی یارسانی در کردستانی فدرال هستم برای حفظ مردم یارسان و ایجاد تعادل درمیان اقشار مختلف ملت کورد باتمام تفاوتهای اعتقادی و فرهنگی است. طرح خودمختاری نه حلال مشکلات است و نه میتواند از پشتیبانی اکثریت ملت کورد برخوردار باشد.

آیا شما توان تغییر سیاست احزاب دیگر کردی را دارید، بە طوری کە در تغییر سیاست آنها از راەحلهای فعلیشان بە استقلال تاثیر گذار باشید؟

در مورد احزاب کوردستان ایران، میتوانم بگویم اختلافات داخلی آنها از توسعه فعالیتهایشان بطور چشمگیری کاسته است. رفع این اختلافات برای همه ما امیدبخش خواهد بود. متآسفانه تا مشکلات درونی آنها حل نگردد هیچکس نمیتواند از اتحاد و یا ایجاد جبهه مشترک احزاب کردستانی سخن به میان آورد. این پرکندگی بعضی از آنها را به جریانات غیرکورد ایران نزدیک نموده است.

تا چە اندازە سعی در متحد کردن احزاب کوردی کردەاید و اگر در این مورد تلاشی از سوی شما انجام شده، این تلاشها چه نتیجەایی در پی داشته است. آیا شما بە اتحاد احزاب کورد با وجود چنین پراکندگی ای خوشبین هستید؟

من ازسالهای 1982 که جنبش مقاومت جامعه اهل حق را که اولین سازمان سیاسی مابود، طرحی برای تشکیل جبهه ای مشترک میان حزب دمکرات کوردستان ایران و کومله وجنبش جامعه اهل حق مطرح بود

مذاکرات من باشهید دکتر قاسملو و ازطرف کومله شهید کاک صدیق کمانگر مدتها ادامه داشت. متآسفانه این تلاشهای من دراین زمینه بخاطر دیدگاه های مختلف میان این دو سازمان بی نتیجه ماند. همانطوریکه قبلآ اشاره کردم مشکلات داخلی این تشکل ها توان اندیشه در رفع مشکلات اساسی را از این دوستان صلب کرده، اگر آنها باکمی گذشت بتوانند این اختلافات را از سر راه بردارند افق های تازه ای در پیشرو خواهیم داشت. شخصآ اگر بدانم میتوانم دراین راه مفید واقع شوم با کمال میل حاضر به انجام وظیفه خواهم بود.

همانطور کە میدانید چند سازمان یارسانی با سلطلنت طلبها و پان ایرانیستها پیوند تنگاتنگی دارند، بە طوری کە در این اواخر و در جریان برگزاری اولین جلسەی "شورای ملی ایرانیان" حضور آنها مشهود بود، در این رابطە چە نظری دارید؟ 

درمورد تماس با شورای ملی ایرانیان تنها یک جریان یارسانی سهیم بوده، من نه میخواهم ازآنها دفاع نمایم چون اهداف آنها با نظرات من در تضادکامل است و نه میخواهم آنهارا محکوم کنم، چون چنین موضعی برخلاف اعتقاد من به دمکراسی است. این افراد را بخوبی میشناسم گذشته بسیار تلخی را پشت سر گذاشته اند سالها از زندگیشان را یا دراردوگاههای پناهندگی عراق سپری نموده اند و یا به عنوان پیشمرگه درسازمانها و احزاب کوردستان به مبارزه و خدمت مشغول بوده اند، بسیاری از آنها نیز شهید شدند. ولی همیشه در پایان بخاطر غیرمسلمان بودن مورد بی محبتی و حتی توهین قرار گرفته اند. به نظرمن خیلی طبیعی است که جریاناتی چون سلطنت طلب و یا ملی گرایان ایرانی بسادگی بتوانند این افراد را با زخمهائیکه متعصبین مذهبی کورد به یادگار در روح و روان آنها بجای گذاشته اند را به راحتی فریب دهند. من مطمئن هستم این افراد یارسانی به اشتباه خود پی خواهند برد.

بە عنوان آخرین سوال میخواستم نطرتان را در مورد انتخابات پیش روی جمهوری اسلامی بدانم، بە طور کلی نظرتان در مورد برگزاری انتخابات در جمهوری اسلامی چیست؟ آیا پیشنهاد میکنید کە مردم کورد این انتخابات را تحریم کنند یا در آن شرکت کنند؟

درمورد آخرین پرسش شما باید بگویم این بازی نتیجه اش از قبل مشخص است هدف رژیم سرگرم کردن مردم و بدست آوردن زمان برای ادامه حیات خود میباشد. بنظرمن با تجربیات انتخابات گذشته مردم ایران ومخصوصآ ملت کورد به این نتیجه رسیده اند که حضور در پای صندوق های رای در بهبود شرایط زندگی در ایران تآثیرگزار نخواهد بود.



هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

من باور دارم ... که گواهى‌نامه‌ها و تقديرنامه‌هايى که بر روى ديوار نصب شده‌اند براى ما احترام و منزلت به ارمغان نخواهند آورد. نلسون ما...